Thursday, December 15, 2011

When 1000 years ago Companion and soul mate means spouse


While in this Y2K (yup a bit too  lame to use this term) era we clearly can reach and share tons of info regardless privacy and secrecy. The marriage institution was clearly jeopardized when we can talk, meet, add, view and fall in love all over again without remember such important thing as spouse.  What happen to those vows you made? Can’t we just be like our folk back then just accept and try our best/ or make do with what we have.

On my personal note, each time my married friends contacted me to ask for advice, I swore I pray to Allah may this will not be in my karma list…
WTFish of course it scares me off.
This is not the era where spouse will sacrifice personal satisfaction for our happiness, most of them careless about their own appearances than what the others would say about us. I would say “Rare event” to see/know such guy willing to accept their wife for who they are (minus the lucky sibling of mine and few cousins i say they just plain lucky compare to those wallpost i read). AND it still bothers me to hear a colleague of mine; brag about how he actually threats his wife to keep slim or else (you can guess whathefish h said here" jatuh taklik nanti baru ko tau) and I say... He don’t deserve her… what are you playing at? She obviously loves you and what you do is you dare to threaten her? He is not good looking either well-off … if I was her, since most of us know he start saying that even before marriage I won’t even shortlisted him in my dream man…. I am sorry but as soon as I see his face at work I just hope that “Ally Macbeal” possess me.  Meanwhile please do keep your problem with your spouse in your pouch. I don’t want to be lucky not to be married at this age or even happy to be free being me.
Yup I know I am not fair by keeping saying man and guy up here…. But let us hear this stupid situation 


entah la.... sebenarnya aku sakit hati tengok kawan kawan aku dapat laki yang perasan good good ni...

Thursday, December 08, 2011

Untungla... SBPA oh SBPA

MAAF KALAU YANG AKU TULIS NI ADA YANG TERASA. 

Di saat saat ini aku sangat keliru dan marah .... bila Bendahari tempat kerja aku dah masuk bulan ke 3 tak clearkan claim aku.... start hati aku ni terdetik jahat... "Maaf walaupun kerja aku di bayar ikut jam yang telah ditetapkan, tapi aku boleh dikatakan ada 24/7 kat sini sedia berkhidmat bila di perlukan, tapi tak ada siapa paksa cuma aku rasa tanggung jawap aku ada kat sini, lagi pun memang hari hari aku ada at-least 3 jam berbayar kat sini, bukan riak, bukan belagak.... tapi layak ke diaorang terima, call je meeting, call je gerakan, call je ada event department, call lagi sekali ada hari keluarga department, call je kursus, semua makan dan relax percuma di waktu kerja" ...

mula rasa marah, sebab aku hari hari tinggalkan mak aku sorang sorang di rumah, hari hari aku bertolak sebelum pukul 7 mengelak kesesakan lalu lintas, kadang kala sempat masak untuk ibu, kadang kala aku pergi cam tu je, petang lepas kerja, kalau stress gi track tgk orang lari... no! aku tak lari aku tgk je... tak lebih 30 minute aku balik rumah. itu jelah masa aku. balik routine aku macam biasa. pukul 9 malam last check untuk email dan FB, kalau kalau ada kerja atau bantuan yang diperlukan oleh penuntut. bergitu "didikasi(ye saya perasan)" tapi tidak setimpal tidak pula bertukar ke status tetap. tidak pernah bising. sebab aku suka kerja aku. walaupun sering terluka kadang kadang rasa terhina dengan kata kata penuntut.

kembali ke cerita tadi, melihat "sesetengah" mereka yang acuh tidak acuh rasa marah dan geram semakin meningkat. tak adil untuk akak techinician kat depan ni yang rajin gila tak pernah tinggalkan bilik, bergitu juga abang techinician lab 2, yang lain kalau masuk lab tersebut serupa tak ada orang,  belum cerita dicampak baling untuk mendapat penjelasan mengenai tuntutan. akhirnya aku diam juga. berakhir seperti bulan sebelumnya. mengharap agar diberitahu jika ada kesilapan dari pihak aku atau sesuatu telah berlaku, tetap sabar menunggu sambil kebimbangan yang amat jika aku menyusahkan bonda yang berada dirumah. hari hari mengharung juga trafik batu pahat -parit raja, walaupun demam belum kebah, walaupun semalam baru keluar hospital... tapi mereka tidak perlu itu semua. Tinggal call EL, MC belum cerita admit hospital dapat GL lagi. Masih lagi kedengaran suara kurang bersyukur di sesetengah wall, "ala aku kira gaji aku naik 150 je"....

paling geram bila lihat kaum benci kerajaan tapi segala keuntungan dimasuk poket. bukan cakap politik, bukan perli, bukan semua PA macam tu, tapi majority...

paling sedih ramai kawan aku yang dulunya Gila kerja, tapi perlahan-lahan disini aku lihat seorang dua sudah mula kecundang..mungkin sudah menjadi kebiasaan akhirnya teradaptasi adat PA. kalau cerita Halal dan haram pada aku laju sahaja aku dengar. tapi halal haram yang disuap ke mulut menjadi darah daging apa cerita?

[ya aku bengang dengan kawan aku yang tulis kat wall dia pasal duit gaji dia yang tak cukup sentiasa, yang batang hidung pun payah nak nampak kecuali hari hari tertentu, yang paling aku geram cerita politik dia.... dah la pening la dengar.. orang lain ada je pembangkang tapi tak la bising macam ko kowt... relax dah la.. kalau tak puas hati .. ko je la jadi ahli politik.. betulkan mana salah.... aku lalu dengar suara ko pun aku tak lalu la....]

p.s lucu...perlu ke aku beritahu aku sangat perlu kerana aku tiada suami yang menanggung, atau aku anak Yatim yang sudah berumur ini ... ni saranan kawan aku.. tapi aku rasa telampau lucu sebab sedih gila .. menagih nagih baru boleh terimakah? untungla law aku dapat kerja tetap gaji tetap tiap bulan... mesti ibu tak susah