Sunday, August 14, 2011

Raya ... what i hate the most

while everybody else going for shopping, prep for raya, i always not one of them... this is my 5th raya without new baju raya.. and i didn't mind any of that... my baju still wearable since uni life....

but the only thing i get every year was anak tak guna... got it today... didn't slept all night washing curtains.... left only 2 set of sliding door curtain.... didnt slept afraid that i didnt cook for sahur and fail to wake everbody else up... and being scream at....

now i only have to wait cooking alone again... done with my rendang, serunding etc etc schedule ... this will be my 6th raya cooking alone... while everybody else arrive only almost midnight of raya....

i am not looking forward for it.... I just wish my dad to be around... he always know how hard to keep up in this house.... whatever you do people just won't notice..... especially if you dooze of a little more than usual.... but who knows we stay up all night doing house chores ...with my tight teaching schedule... all i get was anak tak guna

i never complain i cant spend more, go for vacay , uses parents credit card... i don't have that experience.... if people ask me to ponder upon more... or said things about life education... i will totally shut down...

i always say i regret knowing how to cook.... because i never tasted my mom cooking since 2002... each term break comes around.. everybody was talking about how good it is to be back at kampung... home cook.... time to relax.... holiday and shopping... i just turn around... well after all why should i despair since all of this is my routine....

wish to have something for myself more... i spend some sum of money on new gadget... but at the end... i still felt nothing... lost to many... will i gain more in future? ... i hope Allah is on my side... i only have him to really talk through everything... and here....

Saturday, August 13, 2011

Politik: saya tak faham kenapa



Politik adalah proses dan cara membuat keputusan untuk sesuatu kumpulan. Walaupun ia biasanya digunakan bagi merujuk kepada kerajaan, tingkah laku politik juga boleh didapati di korporat, akademik, agama, dan institusi lain.[wiki]


ada aku kisah? ini apa yang aku selalu kata. tidak... aku sebenarnya kisah... tapi bagi aku kalau sekadar nak bercakap je baik tak payah... huha sana sini.. dum dam dum dam.. tak tau apa yang diaorang ni dapat... penatlah baca newsfeed, baca berita... segan malu semua ada...

bukan apa... yang banyak berbunyik kat news feed FB tu semuanya yang hape hape tah...

contoh 1: Belajar tak bagus sangat pun, lupa masuk universiti atas hasil wujudnya kuota ... (walaupun masa aku belajar dulu kuota dah pun di mansuhkan... cuma mungkin tempat kerja aku je tak ubah lagi...) ... tapi hentam macam nak rak...

contoh 2: Dapat pinjaman buat bisnes ... belum apa apa dah habiskan pada hal hal peribadi.... business tak menjadi... kutuk pulak pasal interest dan orang kita tidak membantu orang kita... tapi kenyataannya .. ramai yang hendak membantu... tapi berniaga tak jujur dan ikhlas, bila jatuh .. apa lagi .. bunyi bunyi lagi...

contoh 3: duit bonus raya dan juga insentif peneroka, terlalu kecil... duduk kaunter fokus ada kat situ tak? jujur, senyum, sabar layan kerenah mereka yang berurusan? (ni bukan semua orang but sesetengah) .. yang jujur berkerja aku tak kisah pun diaorang nak bising.. they deserve to receive more... how about me yang tak dapat insentif ni.. tak de lah sampai nak mengamuk

ini baru tiga contoh, orang kita.... dan mereka juga yang sibuk nak cuci bersih segala bagai.... tapi segala nikmat yang diaorang nak mintak tarik balik tu dah 100% pun diaorang pakai....
ni baru satu study case dengan 3 probability

kenapa tak ada yang ingin bangkit masuk sendiri arena politik dan ubah segalanya.. apa tujuan caci mencaci ni? ... kiri susah , kanan pun susah... yang pasti untuk kes tiga atas ni kalau tak berjaya bukan salah kita ke? mana pergi usaha? ...

mungkin ini aku je.. tak complain sebab aku tau kegagalan aku dan kerjaya aku adalah salah aku, usaha tah apa apa perlu ke minta apa apa? fikir fikir-kan ... sebab aku yakin diaorang ni pandai.. siapa korang tanya... tengok newsfeed pun dah tau... "orang orang kita"




p.s Aku bensyukur dengan segala nikmat dan ketentuan yang telah Allah berikan pada aku. alhamdullilah, ada kerja, ada harapan, ada pandangan, ada hati dan ada perasaan.

Thursday, August 04, 2011

tak tau sampai bila

tak tau sampai bila nak rasa tertekan macam ni, entahlah... pura-pura je kowt aku ni... penuh pura pura.... boleh ke nak baiki apa yang telah retak....

aku tak ada semangat bergitu tinggi untuk percaya segala benda boleh diperbaiki macam tu je...

Beats by dr dre (solo)


after waiting for two freaking weeks i receive the head phone today (i blame tiong nam i just dont understand why they didnt use DHL or FEDex) ...
anyway view it here : http://www.beatsbydre.com/

Review: i will never look at other headphone again ... with very minimal volume setting from it fully perform its function. love it.. and i might become deaf if i didnt carefully use it... no just because some song are lower picthing but some are off the line... nice, love it... worth it :D

p.s i didnt buy it from local supplier but you can try choose and buy from here http://forum.lowyat.net/topic/1399291