Wednesday, June 29, 2011

Serius sedih...

untuk kali pertamanya aku betul betul sedih bukan pasal cinta ke bukan pasal hal keluarga ke tapi hal kerjaya kegemaran aku...

ok fine... aku memang sedih and i dont want to elaborate...

Sunday, June 12, 2011

x10 mini pro celcom WAP MMS setting / tetapan


okay i know i been there.. no , no hiding (this people ah kedekut ilmu sangat wat pa i dunno)... ok firstly follow this ....

1st choice and the longest should be:

  1. Press the Home key (klik butang utama)
  2. Tap Settings (pilih tetapan)
  3. Tap Wireless controls (pilih wayarled & rangkaian)
  4. Tap Mobile networks (pilih rangkaian mudah alih)
  5. Tap Access Point Names (pilih nama titik akses)
  6. Press the Menu key (tekan butang utama)
  7. Tap New APN (pilih butang APN baru)
  8. and fill in according to (masukkan maklumat seperti dibawah):

Name/nama: Celcom 3G WAP
APN: celcom3g
Proxy/proksi: 010.128.001.242
Port: 8080
User Name/nama pengguna: leave it blank/biar kosong
Password/kata laluan: leave it blank/biar kosong
Serverpelayan/: leave it blank/biar kosong
MMSC: leave it blank/biar kosong
MMS proxy/proksi MMS: leave it blank/biar kosong
MMS port: leave it blank/ biar kosong
MCC: 502
MNC: 19
Authentication type/jenis pengesahan: tiada
APN type/jenis APN: default,supl

don't forget to click home key (jangan lupa klik butang utama pastu save la apa lagi)


untuk MMS sama je nama dia cam kat atas... boleh lah translate sendiri ok


Name: Celcom 3G MMS
APN: celcom3g
Proxy: leave it blank
Port: leave it blank
User Name: leave it blank
Password: leave it blank
Server: leave it blank
MMSC: http://mms.celcom.com.my
MMS proxy: 010.128.001.242
MMS port: 8080
MCC: 502
MNC: 19
Authentication type:
APN type: mms


2st choice and the shortest...

just open the existing APN and edit it/ bukak je APN sedia ada ubah suai maklumat yang ada seperti di atas...

there is no need of whatever froyo or use terminal emulator for this unless you such a geek ok....
toksah lah ngengada nak pakai froyo la bukak terminal la (untuk yg tak tau sapa rajin pakai os custom ni memang terminal lah mainan ada.. tag: ubuntu,centos,scientific linux) ko bukan gila gempak smart cam diaorang.. kita orang biasa kowt....

ok mungkin korang gila skempus (skema nak mampus) but... toksah la poyo sangat tulis kat web nasib baik aku terer aku leh selesaikannya.. tah paper diaorang nih =.="' gila pofoyorfor...

Tuesday, June 07, 2011

I'm the heartless freak

by the time i post jiwa kacau on my tweet of facebook.... came somebody with a bottle of coke and a bar of chocolate.... please don't make me sad.... . and i'm speechless .... damn collegue....


..... and i dream off miss gina... damn... erk... kena pound dekat otak... am in a middle of something here.... please forgive me.. esok call esok call