Saturday, August 13, 2011

Politik: saya tak faham kenapa



Politik adalah proses dan cara membuat keputusan untuk sesuatu kumpulan. Walaupun ia biasanya digunakan bagi merujuk kepada kerajaan, tingkah laku politik juga boleh didapati di korporat, akademik, agama, dan institusi lain.[wiki]


ada aku kisah? ini apa yang aku selalu kata. tidak... aku sebenarnya kisah... tapi bagi aku kalau sekadar nak bercakap je baik tak payah... huha sana sini.. dum dam dum dam.. tak tau apa yang diaorang ni dapat... penatlah baca newsfeed, baca berita... segan malu semua ada...

bukan apa... yang banyak berbunyik kat news feed FB tu semuanya yang hape hape tah...

contoh 1: Belajar tak bagus sangat pun, lupa masuk universiti atas hasil wujudnya kuota ... (walaupun masa aku belajar dulu kuota dah pun di mansuhkan... cuma mungkin tempat kerja aku je tak ubah lagi...) ... tapi hentam macam nak rak...

contoh 2: Dapat pinjaman buat bisnes ... belum apa apa dah habiskan pada hal hal peribadi.... business tak menjadi... kutuk pulak pasal interest dan orang kita tidak membantu orang kita... tapi kenyataannya .. ramai yang hendak membantu... tapi berniaga tak jujur dan ikhlas, bila jatuh .. apa lagi .. bunyi bunyi lagi...

contoh 3: duit bonus raya dan juga insentif peneroka, terlalu kecil... duduk kaunter fokus ada kat situ tak? jujur, senyum, sabar layan kerenah mereka yang berurusan? (ni bukan semua orang but sesetengah) .. yang jujur berkerja aku tak kisah pun diaorang nak bising.. they deserve to receive more... how about me yang tak dapat insentif ni.. tak de lah sampai nak mengamuk

ini baru tiga contoh, orang kita.... dan mereka juga yang sibuk nak cuci bersih segala bagai.... tapi segala nikmat yang diaorang nak mintak tarik balik tu dah 100% pun diaorang pakai....
ni baru satu study case dengan 3 probability

kenapa tak ada yang ingin bangkit masuk sendiri arena politik dan ubah segalanya.. apa tujuan caci mencaci ni? ... kiri susah , kanan pun susah... yang pasti untuk kes tiga atas ni kalau tak berjaya bukan salah kita ke? mana pergi usaha? ...

mungkin ini aku je.. tak complain sebab aku tau kegagalan aku dan kerjaya aku adalah salah aku, usaha tah apa apa perlu ke minta apa apa? fikir fikir-kan ... sebab aku yakin diaorang ni pandai.. siapa korang tanya... tengok newsfeed pun dah tau... "orang orang kita"




p.s Aku bensyukur dengan segala nikmat dan ketentuan yang telah Allah berikan pada aku. alhamdullilah, ada kerja, ada harapan, ada pandangan, ada hati dan ada perasaan.

5 comments:

faizlaster said...

layan je cik....uhu!

aLiSh said...

layan la ni.. tapi semak tgk newsfeed tu.. rasa macam tak cukup tgk berita sekarang ni... paih.. merahnya blog sekarang

kaizen said...

semua nk buat kepale sendiri

sampah hitam said...

politik2...
semua mahu beraja,
ramai pandai komplen..
tkkn abis mende ni...

aLiSh said...

@hatim: rasanya perlu lebih melihat diri di cermin kowt..

@jiep: hmmm tulah .. memang tak habis.. macam makin tambah aje