Saturday, February 26, 2011

Alangkah Indah Jika..... masa untuk account balancing lama lagi

Alangkah indah.....

1. Kalau aku ada banyak lagi partime job sampai tido pun tak lena dihujani due-date yang melambak + menangis teresak-esak sebab kusut tahap max... (walaupun sekarang ada 2 side project due dalam tangan)

2. Masih belajar dan tak payah susah susah fikir pasal hutang.... (monthly essential pun tak lepas lagi pulak core macam ptpenipus, tu pun dulu dapat pt bayar duit kereta sendiri... hmm)

3. Pending/contingency expenses tidak wujud (tiba tiba printer rosak, tayar minta ganti, roadtax mati, handphone rosak, baby shower, wedding invitation bla bla bla)

4. kawin dengan millionare.. beli Nissan 370z by cash.. pergi travel sini dan sana (hallo jangan mimpi disiang hari ok)

5. Jalani hidup dengan tenang

dah cukup-cukuplah berangan.. buat jiwa kacau je

meh kita overview sikit monthly expenses aku... bagi sesetengah orang benda ni PNC... tapi untuk adik adik yang masih belajar disana:
biar akak tunjukkan langit bila dah habis belajar ni tinggi ke rendah wink wink


Just for your note:
Credit - adalah bill yang akan sampai bulan march
Debit - gaji pada bulan february (dengan riaknya... ye dulu masa belajar pun melambak parttime sampai dua dua tak terkejar...
ASB
- tu poyo je tu.. selalu tak sempat masuk pun hohoho
HSBC+TUNE - VISA debit yang perlu ada
moral,tips and advices of the story hari ini:

1. silalah berbelanja dengan berhati hati... kurangkan monthly expenses.... (nasib aku bukan kaki jalan-jalan, lepak-lepak dengan kawan kawan, beli barang berjenama, gila gadget dan overhaul kereta walaupun kadang-kadang gatal buat top-set segala)

2. Sentiasa simpan sedikit dalam debit visa untuk contingency
(Gaji tak jadi nak masuk on time, beranak, accident, masuk hospital, kucing sakit-vets mahal ok kat BP ni bukan semua klinik haiwan kerajaan support macam klinik kat jb,lepas tu tiba tiba nak download bleach, paypal atau operasi merawat jiwa kacau)

3. Sentiasa back up dalam ASB: bila dapat pt dan duit dari mak ayah tu at-least sebulan masukkan RM50 dalam asb.... bayangkan korang study kat U 2 tahun = 24 bulan maka 24*RM50=RM1200... yang paling penting.. bila nak keluarkan menyusahkan.. kena beratur la, cap jari la.. haih nyusah je (duit yang aku simpan masa belajar dulu.. cover duit kereta untuk masa aku belum ada kerja.....)

4. Jangan keluar kalau tak penting.. percaya atau tak.. selama aku hiduplah... sekali je keluar dengan kawan kawan atleast habis RM50-RM200 (movie, minyak, makan, ternampak dan terambil- tapi kat JB lah kalau kat BP paling busuk memang RM50)... kalau gatal sangat nak keluar cuba jangan pergi shopping complex... sebaliknya naik bukit, jogging kat tasik Y, gi minyak beku main layang layang, dataran bp ke...dll.

5. Hargai setiap sen yang ada.... kalau rajin buat macam aku.. duit syiling semua masuk tabung.. bila sesak cari duit yang keluar tahun 1990 keatas je... duit lama simpan... aku siap ada tabung 10sen, 20sen, 50sen, dan lain lain sen.. atau tukarlah duit.. simpan dalam bentuk pound ke euro ke... memang rugi kadang kadang tapi sila pandai pandai pilih masa jual beli tu...nak lebih baik... beli emas dinar .... (dulu masa duk JB rajin pergi singapore, duit baki lepas cross border tak payahlah cepat cepat tukar balik.. relax je... )

tu je lah tips contingency... kalau ada nak tambah silakan tulis di bawah... sharing is caring
______________________________

off track stories 1 : i always find it amusing to read non-malay students email or post responds... don't get it wrong.... i like how they compose their email or post :

Example 1:
Example 2:
lol amusing....
off track stories 2 : I don't understand why people can't sit still if others is having a smooth flow life... tak lah kata regret re-activating FB... but i feels like people dislike you (simply hating you) just because they living their life in a normal boring flow.... take up the challenge la... tgk ko leh tak tutup FB sebulan macam aku hahaha :P

off track stories 3 : Good advice for me
Nice....Roger and out peeps... have a nice weekend- sunday masih ada :P

5 comments:

sampah hitam said...

facebook.....hmmm..

nak deac rasa tak sanggup..tapi bile active musti ade yang menyakitkan hati..diulangi musti..
camne eh..

p/s ; miss, ajor men lelayang..tak pernah lagi success dalam menerbangkan nya...

aLiSh said...

hurm entah lah... tension pulak saya.. geram pun ada...saya dah cakap saya ok... takde pe... nak jugak korek sini sana.. geram.. rasa nak cekik... hoh baik tak yah reactivate langsung... hoh... saiko haha

jom.... tapi beli kat dataran la .. kita beli otoman hahaha.... uthm angkin kuat ke? rasa macam tak...

Sahar'z said...

thanks miss alish,....baca je entry ni trus tpikir nak wat sesuatu...im respect as my sister and lecture....doakan cik murah rezeki nnti..amin....

Sahar'z said...

thanks miss alish..baca je entry ni trus tpikir nak wat ssuatu....im respect spring you as my sister and lecture....sya doakan cik murah rezeki sllu..amin...

aLiSh said...

Akkkk thanks sahar doakan saya... saya pun doakan awak murah rezeki jugak.. sob sob sob.. tension tetiba...... nak wat pe ni.. ngaa...macam best je projects