Tuesday, January 26, 2010

Not even forcing: Mourning for His Royal Highness



Istana: Tiada tindakan bagi yang tidak berkabung

"Baginda (Sultan Johor Sultan Ibrahim) telah meminta saya untuk menyatakan bahawa pemakaian perkabungan itu adalah secara tulus ikhlas daripada rakyat dan tiada sebarang unsur-unsur paksaan."

"Pemakaian perkabungan itu adalah untuk menunjukkan taat setia dan kasih sayang rakyat kepada (Almarhum) baginda dan adalah dilakukan secara tulus ikhlas," katanya pada persidangan akhbar di Johor Baharu, hari ini.

Beliau berkata, Sultan Ibrahim merasa terkilan dengan penyebaran
khabar-khabar angin itu kerana Tuanku amat prihatin kepada keadaan rakyatnya dan tidak mahu menimbulkan sebarang kesusahan kepada mereka.

Abdul Rahim berkata, penyebaran khabar-khabar angin itu bertujuan untuk memburuk-burukkan Sultan Johor.

"Ia tidak masuk akal dan tidak benar (dakwaan tentang tindakan terhadap mereka yang tidak memakai pakaian perkabungan)," katanya.

Well i am not surprise to see such comment anymore..... as in my previous post... am not sure where or in which line did i force

maybe this word make he think that way
"Friends do make sure you friend and all of us/around you to pay our respect for the dismiss."
or Maybe
"Jom Johorian"

i don't understand a lot of things this day... so ... will it be wrong if am suggesting... would it be wrong for me to respect the culture......

so my work place is educational sector..... we receive pop-up from PC agent to wear such and such..... some how i never feel force to do so....

AND I SEE PEOPLE AROUND ME HAS BEEN IGNORING IT SINCE THE DEATH ANNOUNCEMENT

for me it is just like meeting your friend for CNY, getting crazy for new year and merdeka day, getting puttu mayam and curry from neighbor for Deepavali or even having thanks giving dinner with close friend. But for this matter it is paying a respect.

Paying a respect is how we should live in. to make properest, to make peace where we live in

who are we to judge who is sin and who is sinner...

Even a Chinese uncle and the shop owner reminded me on the first day... "Eh mana kamu punya tudung, ni Ribbon nak beli" i just answer ... eh uncle dah confirm ke?..." the he tell me his ribbon all sold out.... told my self what a stupid ignorant i am.... terus jadi budak baik ask my mum where did i put away my pasmina. of course this is not a great example... but am a human..... not some political or religious extremist....

harmony is the best thing i have in my memory... why is it so hard to do so....
well

who am i to condemn other people standings and believes

2 comments:

Mommy Delta said...

Hmm. Kenapalah Malaysia ni sekarang ramai sangat manusia yang hanya pandai nak mencerca sana sini? Emosi tak tentu pasal dengan kerajaan. Lepas tu obses dengan parti. Agaknya boleh masuk syurga teruslah kalau obses sangat ni. Attitude wise = zilch!

aLiSh said...

entahlah

some of them memang macam ni untuk benda yang boleh di abai kan tak mo abaikan lepas tu lepas marah sana sini rupanya propa dari setengah pihak tak bertanggung jawap,

lastly Agama, Sultan, adat politik, bangsa semua kena hina...


:( sedih