Monday, December 07, 2009

I have a problem with wording issue

Disclaimer: Am not activist nor do I being supportive, and I am not going to discriminate... But i just hate that words

Disclaimer 2: I understand that sexual preference is important and I know Our Religion Against it

Okay ... where do I start......

Firstly:
I am sure that you guys are well aware about the "Fatine" issues ...

but some how, I hate to read it in any Malaysian Language Tabloid or blogs or anything related.... I know s/he is confuse. I know we can save her if we want. but we can't, if we keep addressing her as Bapok or Pondan or mak nyah......

I feel disgusted by these word...I hate to read it ... and I know how to quickly flip over the sheet... but come on!

well
  • I think we don't have the right to contempt her
  • I believe words are prayers
  • I think 3 reminder and execution will be better
  • I believe if we stop using those kinds of word able to reduce the aggression ...
  • I think we should try to find words that are suitable to be use appropriately in Malaysian Language for Transgender, transvestite, transsexual or queer.... (As Example Banci in Indonesian language represent both for transvestite and hermaphrodite- not like i want to use the word banci because you know what, we might have contribute to another strike from em' which is funny)

3 comments:

bacteria said...

bkn nk mengata, tapi ada perlunya perkataan demikian bg menggambarkn betapa jijik or buruknya perbuatan/keadaan/sikap or what so ever.

eg: mat rempit ditafsirkan sebagai seorang yang x ada kerja tetap, suka meragut, suka berpoya2. tak kan nak letak pelumba motor plak kan. sama jugak seperti pondan or bapok, dgr saja dah geli. benda ni perlu dipupuk dari kecik lagi supaya bila besar dia akan jadi lelaki/wanita yang sejati. tak kan kita nak dirosakkan oleh minda barat ye tak? kita kena sedar bahwa sa nya kita orang timur dan terikat pada budaya dan agama.

aLiSh said...

Okay alish terima pendapat zamie.... lagi pun memang best kan hina org :) (well that is not to me and what happen to me....)

* contempt = hina is our keyword today

alish punya pendapat kita tak ada hak nak menghina... walaupun memang salah dia.Lagi satu,dia pun bukan dilahirkan khunsa atau sebagainya...dia yg pilih untuk jadi perempuan thats so very right
tapi atau org putih kata BUT

kat sini alish menyentuh peradapaan penggunaan perkataan ke atas seseorang tu... (Lain lah kalau aku pas suka suka nak doakan kecelakaan orang... anyway

Budaya dan Agama kita yang halus inilah yg tidak menyokong perbuataan itu (Both being transgenders and contempting others) yup believe it or not 2+1)
lg satu sementara zamie dah sebut pasal mat mat tu
kalau zamie nk alish bagi reason kenapa alish tak setuju penggunaan Mat ___ atau Minah _____ (yg garis tu leh lah isi rempit ke ganja ke apa apa yg rasa sesuai) alish boleh bagi....

i gave you 1 reason :
sedar tak sedar perkataan mat dan minah tu drive from Muhammad and Aminah...
(Sebagai Melayu yg bermykadkan Islam- atau Islam terpaksa mengaku Melayu kat mykad tu dll) That is our Beloved and the Last Prophet and of course with Aminah womb he grow until he was born...... i Don't find any reason to use mat and minah word...

Orang kita dah biasa menghina org.. mengata... of course ayat itu digunakan sebagai tools stigma masyarakat "konon konon"... untuk mengajar... sama jugak dengan petua petua nenek ... semua untuk mengajar...

but adakah orang kita terpelajar dengan cara itu 1.... adakah bilangan Transgenders kini berkurangan sekarang 2..... Adakah kes kes mat rempit dan mat ganja hilang dari surat khbar 3 dan ada bangsa lain yg terlibat secara besar besaran...4

entah ek alish still setuju cara ini :
1. jangan paksa
2. berlembut
3. baru jalankan hukuman dan pengajaran yg sesuai untuk kita jadi kan teladan

MATLAMAT TIDAK BOLEH MENGHALALKAN CARA dah sangat popular sekarang.... tapi cara kita tak berubah sebab itu ia semakin menular

(uh baca tak yg family dia bagi restu untuk kawin even nasihatkan dia jgn murtad dulu... so what is his status now?)

tak ke confuse tu

so sekarang kalau diri kat tempat dia...
1. nasib baik ramai blog pondan lain sokong aku u know.. i baca ramai yg tak puas hati bangganya i
2. alah surat kabar hari ni nak suruh aku taubat ke balik malaysia... nak taubat ke.. kalau aku balik malaysia pun semua org kata aku pondan bapok hina keluarga aku dan aku erghhhh baik tak payah taubat.. ramai bapok len backing i ..uuu
3. owh i jijik ke... habis u tu bezina, makan rasuah doakan org lain musnah tak jijik ke....

aiyoyo... rantaian ini tidak habis kalau aku sambung.....

Kata Mengambarkan bangsa dan agama... /me tak relah bangsa saya dicemuh lagi dipandang rendah.... fikir fikirkan mungkin masuk akal kot ye tak...

p.s... kalau Ustazah aku dulu tak gunakan kekerasan i bet aku wakil negara baca Al-Quran harini.. dah lah suara sedapkan... see matlamat ustazah aku tu salah menyababkan aku lari dari kelas tajwid dan lain lain

aLiSh said...

Read under movement...
http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_topics_and_Islam

where a supportive group able to change LGBT accordingly....


or learn about our country law
http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Malaysia


Just FYI...